Activiteit

Amsterdams roetontbijt!

donderdag 21 november 2019   |   8:15 - 9:00 uur   |   Stopera

Op jacht naar roet

Afgelopen september hebben 450 studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam) op verschillende plekken in Amsterdam roet geoogst. Samen met bewoners schraapten zij in tunnels, van richels, hekken en muren meer dan 2000 gram fijnstof bij elkaar.
 
Voor de studenten was dit een bijzondere manier om kennis te maken met de stad en thema’s als duurzaamheid, vormgeving en maatschappelijke betrokkenheid. De Amsterdamse luchtkwaliteit werd door de verzamelactie tastbaar.
 
Het Rotterdams ontwerperscollectief Servies maakte vervolgens glazuren van de geoogste fijnstof. Die werden verwerkt in een speciaal ontworpen servies. De verschillende kleuren ervan - van lichtgeel tot donkerbruin - vertellen iets over onze lokale luchtkwaliteit.

Uitnodiging voor roetontbijt
 
Op dit servies wordt donderdag 21 november een ontbijt gegeten. De Bewonersgroep Valkenburgerstraat biedt daarnaast delen van het servies aan aan de burgemeester en wethouders van Amsterdam, als aanmoediging voor hun inspanningen voor een schonere lucht. Een doortastend beleid is nodig voor een snelle verbetering van de lucht en leefbaarheid in de stad.

Durf jij van dit servies te eten? Marieke van Doorninck (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) in ieder geval wel! Zij zal ons tijdens het ontbijt vergezellen.

Meer informatie

Dit project is een samenwerking tussen Bewonersgroep Valkenburgerstraat, ontwerperscollectief Servies en AMFI/HvA. Milieudefensie en Tunnelbeheer Amsterdam ondersteunen het initiatief. De croissants van het ontbijt worden aangeboden door de ondernemers op de Knowledge Mile (verenigd in een bedrijveninvesteringszone). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Manu Hartsuyker via: Amstel-IJpark@xs4all.nl.

 

Wees welkom bij het eerste, Amsterdamse roetontbijt!
 
Locatie:        Hal Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam
Datum:         Donderdag 21 november 2019
Tijd:              08.15 - 09.00 uur

datum do 21 november 2019