Nieuw bericht

Pand Wibautstraat genomineerd

geplaatst op 23 mei 18, 11:40 uur, door Maarten Terpstra

Het appartementencomplex op de hoek van de Wibautstraat en de Grensstraat - ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten - was genomineerd voor de A.A.P. de Amsterdamse Architectuur Prijs. De 1e prijs is vorige maand toegekend aan de winnaar Ru Paré Community die a.s. zaterdag 26 mei open huis houdt.

Portiekwoning

Het appartementengebouw aan de Wibautstraat vormt de nieuwe kop van een 19e eeuws blok portieketagewoningen aan de Wibautstraat en de sluitsteen van de statige herenhuizen met weelderige voortuinen in de Grensstraat. Het gebouw maakt het bestaande bouwblok af en vormt een schakel tussen de kleinschalige bebouwing in de Grensstraat en de grotere complexen aan de Wibautstraat.

Pareltje

Op een relatief klein kavel zijn veertien starterswoningen ingepast. Gekozen is om een sculpturaal volume te maken in baksteen dat refereert aan de baksteenarchitectuur van de Grensstraat. Door de situering op de hoek van de straat heeft het gebouw een alzijdige kwaliteit en is volgens de supervisor het ‘pareltje’ van de nieuwe ontwikkelingen aan de Wibautstraat. Iedere woning is uniek en zo ontworpen dat het optimaal geniet van oriëntatie en uitzicht. De bovenste lagen zijn hoger dan de omliggende bebouwing en hebben zicht op de Amstel.