Nieuw bericht

EU verbiedt wegwerpplastic

geplaatst op 29 mei 18, 11:23 uur, door Maarten Terpstra

Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes, roerstaafjes en andere plastic wegwerpvoorwerpen waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, moeten worden verboden en volledig van de markt worden gehaald. Dat is nog eens goed nieuws uit Brussel!

Het EU bestuur heeft de tien plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden in het vizier. Die zijn goed voor 70 procent van zwerfvuil in zee. Doel is een halvering in 2030.

Bijdrage fabrikanten

Het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen moeten worden teruggedrongen door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan. Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

Negen op de tien plastic flessen zouden in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Doppen en deksels mogen niet langer los van de flessen komen.

Het Europees Parlement moet de voorstellen binnen een jaar goedkeuren.