Locatie

Portugees-Israëlitische Synagoge

Mr. Visserplein 3, Amsterdam

Vanaf de tweede helft van de 17de eeuw werd het in Amsterdam aan joden toegestaan synagogen te bouwen, die zichtbaar waren vanaf de straat - het Hoogduitse synagogencomplex (1671 - 1752) en de Portugees-Israëlitische Synagoge, of kortweg Esnoga of Snoge (1671-1675). Om verschillende redenen, zoals ruimtegebrek, maar ook vastberadenheid om in Amsterdam te blijven, besloot de Portugese gemeente het nieuwe gebouw neer te zetten.

Op 1639 ontstond de gemeente Talmud Tora, die later in het dagelijks gebruik de PIG zou worden genoemd, de Portugees-Israëlietische Gemeente. De synagoge en haar omringende bijgebouwen zijn vanaf de ingebruikname in 1675 tot vandaag het kloppend hart van deze, nu kleine en kwetsbare gemeenschap. Het complex en het interieur maken deel uit van haar historisch cultureel erfgoed. De gebouwen vormen een ensemble met de erin gehuisveste collectie ceremoniële objecten en bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos.

De CEPIG - stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente - heeft in de afgelopen jaren het culturele erfgoed overgenomen van de Portugees-Israëlietische Gemeente en bibliotheek Ets Haim. Het Joods Historisch Museum exploiteert sinds januari 2009 het synagogencomplex, met als doelstelling het behoud en beheer, evenals het mondiaal toegankelijk maken van de onderdelen voor een breed publiek van alle leeftijden, culturen en levensbeschouwelijke achtergronden.