Project   

Naar een rainproof Kohnstammhof

A
geplaatst op 19 september 17, 15:05 uur

De stad versteent met asfalt, beton en tegels. Het regenwater kan niet weg en dat is een probleem voor de stad Amsterdam. De meeste studenten zijn zich wel bewust van regen. Logisch als je op je fietsje door de stad ploetert. Maar zij realiseren zich niet dat dit een groeiend probleem is. Joëlle Munster - HvA-studente Communication Multimedia Design - besloot haar afstudeeronderzoek aan dit onderwerp te wijden. Zij wil mensen bewust maken van de gevolgen van regenoverlast en wat je er zelf aan kunt doen.

Als HvA studente zag zij hoe het Kohnstammhof – een volledig betegeld plein op de Amstelcampus bij Studio HvA – met daaronder een parkeergarage worstelde met de wateroverlast. Daarom verdiepte zij zich in de vraag hoe zij met een interactieve toepassing kon zorgen dat mensen zich bewust worden van de regenoverlast en overgaan tot actie?’ Het Knowledge Mile Team bracht haar in contact met de community manager Irene Poortinga van Amsterdam Rainproof.

Joëlle deed uitgebreid onderzoek op en rond het Kohnstammhof en interviewde bezoekers van het plein en organiseerde brainstormsessies. Om mensen in beweging te krijgen bedacht ze een uniek concept.

Bewust concept

Hydrochromatische verf of regenreclame zorgt voor een andere uitstraling van het plein tijdens regenval. De tekst wordt leesbaar als deze nat wordt en fleurt het plein op. Nieuwsgierigen kunnen op de interactieve schermen in de naastgelegen HvA gebouwen een animatiefilm bekijken die hen bewust maakt van de gevolgen van regenoverlast en wat zij daaraan zelf kunnen doen. Daarna kan men een game spelen hoe het Kohnstammhof regenbestendig te maken. Rond je de game binnen de tijd af, dan kun je stemmen op een herontwerp voor het plein. Volledig regenbestendig natuurlijk! Nu nog het concept van Joëlle pitchen bij de campusbeheerders van de HvA.

 

Foto